Duurzame gebouwtechnieken

Duurzaam bouwen, een must.

In het licht van de huidige klimaatdoelstellingen, is energie-efficiënt bouwen meer dan ooit een must. Om zeker te zijn dat een gebouw voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen is de begeleiding door een ervaren studiebureau geen overbodig luxe. Arcade is gespecialiseerd in het verminderen van uw energiebehoefte en maximaal gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Verwarming, koeling, ventilatie, elektriciteit, brandbestrijdingsinstallaties, gebouwbeheersystemen of sanitair: onze ingenieurs beheersen de technieken tot in het kleinste detail, volgen ze op ook na oplevering. Steeds volgens de hoogste kwaliteitsnormen, wat resulteert in een duurzaam gebouw met minimale milieu-impact.

Arcade, technische expertisepartner van A tot Z

Als studiebureau met 40 jaar ervaring, is het onze missie om projecten sterk en berekend op de kaart te zetten. Dat doen we als ingenieur met ruime technische expertise, maar bovenal als projectmanager met jarenlange ervaring in het bouwproces én doortastende marktkennis. Duurzame gebouwtechnieken, van start tot stop in ervaren handen? Zo gaan wij te werk.

Dynamische gebouwsimulaties

Hoe heeft het type en de dikte van de isolatie impact op de verwarming en de koeling? Hoe groot moeten de ramen zijn en hoe zijn ze best georiënteerd? Is er zonwering nodig? Hoeveel zonnepanelen leg je best op het dak van het gebouw? Is energieopslag haalbaar? Dat zijn allemaal vragen die we beantwoorden bij de conceptbepaling en de predimensionering van de gebouwtechnieken.

Om het ideale concept voor de verschillende gebouwtechnieken te kiezen, maken we gebruik van dynamische gebouwsimulaties. Die geven onze klanten inzicht in de energievraag en het gebruikerscomfort van een gebouw, zodat ze slimmere keuzes kunnen maken.

Ontwerp van technische installaties

Nadat we samen met onze klanten het optimale concept hebben vastgesteld, voorzien we dearchitect van gedetailleerde info over technische schachten, technische ruimtes, roosters enandere structurele ingrepen. Daarna gieten we alle technische installaties in een detailstudie.We werken alle gebouwtechnieken uit in 3D/BIM. Zo garanderen we één gecoördineerdontwerp waarin alle afmetingen en hoeveelheden altijd up-to-date en dus correct zijn. Datlaat ons ook toe om gedetailleerde prijsramingen te maken.

Energiemonitoring & Commissioning

Ook na de oplevering blijft Arcade de werking en het onderhoud van de technische installaties opvolgen. Vaak ervaar je pas echt hoe de gebouwtechnieken werken als een gebouw tot leven komt. Efficiënte monitoring stelt onze klanten in staat de prestaties van het gebouw zoals oorspronkelijk ontworpen te vergelijken met hoe het vooropgesteld was.

Duurzaamheidscertificaten.

Als klanten dat wensen blijven we ook na de oplevering de werking en het onderhoud van de technische installaties opvolgen. Vaak ervaar je pas echt hoe de gebouwtechnieken werken als een gebouw tot leven komt.

Reconversie van bestaand patrimonium

Naast uitdagende nieuwbouwprojecten, kan je Arcade ook inschakelen voor renovatie of reconversieprojecten. Binnenruimtes die niet opgewarmd of afgekoeld raken tot de gewenste temperatuur: onze experts brengen vraagstukken rond het binnenklimaat adequaat in kaart en pakken het probleem bij de kern aan. Daarnaast kan je ons ook inschakelen voor technical due diligences in het kader van overnames van bestaande gebouwen.

"De bouw van een duurzame toekomst gaat niet alleen over de technologie die we installeren; het gaat ook over de precisie in engineering die ervoor zorgt dat het blijft voortbestaan. Met meer dan twee decennia ervaring in duurzame technische installaties, ligt mijn passie in het creëren van oplossingen die niet alleen vandaag werken, maar ook de tand des tijds doorstaan, en die betekenisvolle gesprekken voeden over de toekomst die we gezamenlijk opbouwen."

Kris Beniers

Onze projecten

Bekijk een aantal van onze projecten in duurzame gebouwtechnieken.

Sleep

Ontdek onze andere expertises

Méér dan een studiebureau. Uw partner in iedere discipline.

Massa’s ervaring in logistieke projecten.

Dankzij onze ervaring met logistieke processen denken we proactief mee na hoe we je processen kunnen optimaliseren.

Logistiek

Een stabiele basis voor elk project.

De structuur is de ruggengraat van elk gebouw. Onze stabiliteitsingenieurs zorgen dagdagelijks voor een optimale integratie van die structuur in elk ontwerp.

Stabiliteit

Innoveren met BIM.

We garanderen een ontwerpproces waarin alle partners op een digitale, gestructureerde manier informatie vastleggen, beheren en uitwisselen.

BIM

Koploper in de energietransitie.

We staan vandaag op het kantelpunt van de energietransitie en Arcade slaat daarbij de brug tussen de energiesector en de bouwsector.

Energie

Hoe kunnen we jouw toekomst versterken?