Artes Roegiers - Kaaimuur 5e Havendok

Artes Roegiers deed beroep op Arcade voor het opmaken van een As-built model van een kaaimuur in de 5e havendok. Dit As-built werd vervolgens aangevuld met de vereiste informatie conform de richtlijnen van Port of Antwerp-Bruges. De situatie voor de start van de opdracht was als volgt: er was een ontwerpmodel van de kaaimuur beschikbaar. Echter waren al de uitvoeringswijzigingen enkel in 2D extracten en verschillende documenten vastgelegd. Het ontwerpmodel voldeed daarnaast niet aan de vereisten van POAB met betrekking tot vereiste informatie en parameters, geen 3D wapening, etc.

De eerste stap die we hebben ondernomen was het uitgebreid bestuderen van de beschikbare 2D documentatie. Dit omvatte gewijzigde 2D plannen, boringsrapporten van de palen, nota’s over wijzigingen die ter plaatse waren uitgevoerd, etc. Deze documentatie werd vergeleken met de beschikbare modellen, om tot een overzichtelijk rapport te komen van de aan te brengen wijzigingen. De ondersteuning en expertise vanuit onze ingenieursdiensten is hier enorm waardevol in gebleken.

De vastgestelde wijzigingen werden vervolgens doorgevoerd in de modellen conform de aangeleverde documentatie, en de wapening werd in 3D gemodelleerd. Het eindresultaat werd in detail gecontroleerd op clashes en nauwkeurigheid. Hieruit kwamen enkele vraagstukken naar boven, zoals wapening die niet binnen de bekisting viel. Al de vastgestelde problemen die (vermoedelijk) niet as-built waren werden opgelijst in een rapport en kortgesloten met de projectleiding van Artes Roegiers. Nadat Artes Roegiers terugkoppelde met aanvullende informatie over hoe de werkelijke uitvoering, werd dit in het model verwerkt en vond er een nieuwe controle plaats. Dit proces werd iteratief herhaald tot er geen opmerkzame conflicten meer werden vastgesteld, om zo veel mogelijk zekerheid te krijgen over de nauwkeurigheid van de as-built situatie. 

Nadat de geometrie op punt stond, werd de vereiste informatie toegevoegd om tot oplevering te komen.

Project details

  • LocatiePort of Antwerp
  • BouwheerArtes Roegiers
  • Start- en einddatum2023
  • StatusOpgeleverd
Sleep

Hoe kunnen we jouw toekomst versterken?