Umicore - Process Competence Center

Dit project omvat de realisatie van een Process Competentie Centrum voor de Business Unit Rechargeable Battery Materials. In dit complex vindt de ontwikkeling plaats van processen waarbij batterijmaterialen geproduceerd worden. Het gebouw van 2.500 m2 grondoppervlak bestaat uit een gelijkvloerse en eerste verdieping en is opgedeeld in 5 delen:

 • Inkomgedeelte en sociale ruimtes (kleedkamers, refter, sanitair)
 • Kantoren
 • Labo’s
 • Een technisch gedeelte met werkplaatsen, installatie, productieruimtes,
 • Hoogspanningscabines

De constructie is opgebouwd uit een betonstructuur, bekleed met betonnen sandwichpanelen. Langs de buitenzijde treffen we vooral een strak, praktisch gebouw aan in zwart-wit contracten wat in tegenstelling staat tot de binnenzijde waar in het kantoorgedeelte en sociale ruimtes vooral met veel kleuraccenten in zachte materialen werd gewerkt om een aangename werkomgeving te creëren. De uitdaging van dit gebouw bestond erin de juiste flow en interactie te creëren tussen de verschillende compartimenten (productie, kantoren, labo’s). Deze dienen strikt gescheiden te blijven wegens enerzijds strenge hygienische maatregelen en anderzijds het bewaren van de geheimhouding van de verschillende procestechnieken.

Er situeert zich een ruime parking aan de zijkant van het gebouw, waar zich de toegang tot het complex bevindt. Van hieruit worden aparte toegangen verschaft naar de labo’s, kantoren en productieruimtes. De kantoren werden opgevat als een open ruimte waarin verschillende volumes in gekleurde vilt werden geplaatst zodat er enerzijds ruimtes werden gecreëerd met verschillende privacy eisen (van landschap tot individuele kantoorruimtes) en anderzijds heeft de vilt tevens een akoestische functie.

De labo’s bevinden zich op het gelijkvloers en bestaan uit verschillende ruimtes waar elke ruimte is ingericht volgens haar specifieke eis. Automatische schuifdeuren, stofvrije vloeren ed werden hier toegepast. Het productiegedeelte bestaat deels uit 2 niveau’s met diverse enorme installaties zoals ovens, technische ruimtes, controlekamers, opslagruimtes ed.

Restvloeistoffen worden opgevangen in daarvoor bestendige goten die worden afgevoerd via een geheel apart circuit. Het gebouw voldoet tevens aan alle opgelegde normen qua waterhuishouding, hernieuwbare energie, zonnewering tegen oververhitting, voldoende isolatie, e.d Dit alles resulteert is een functioneel en esthetisch verantwoord complex waarbij een mooi evenwicht heerst tussen industrie en kantoorfuncties en waarbij het budget ten allen tijden onder controle werd gehouden.

Project details

 • LocatieWatertorenstraat 33, 2250 Olen
 • BouwheerUmicore
 • ArchitectArch. Sofie De Meester
 • Start- en einddatum2017 - 2020
 • Oppervlakte2.500 m2
 • StatusOpgeleverd
Sleep

Hoe kunnen we jouw toekomst versterken?