Handelsbeurs

De Handelsbeurs was jarenlang een publieke ontmoetingsplek met een monumentale doorsteek tussen de Nieuwstraat en de Meir.  Als Antwerps ingenieursbureau zijn wij bijzonder trots mee te kunnen werken aan de restauratie van een historisch belangrijk en architecturaal uniek gebouw.  

 Dit project omvat de volledige renovatie van de Handelsbeurs en omliggende gebouwen. Eerst en vooral wordt de originele functie van de Handelsbeurs als publieke ontmoetingsplek hersteld. De nabijgelegen Schippersbeurs wordt omgevormd tot een high-end restaurant. Ten slotte zal een luxehotel gebouw worden met 138 kamers, gekenmerkt door verschillende stijlen gaande van overdreven Barok tot hedendaagse architectuur.

Desalniettemin ligt het meest in het oog springende ingenieurswerk onder de grond: de realisatie van een parkeergarage van 3 verdiepingen onder de bestaande handelsbeurs. Om een veilige en efficiënte uitvoering mogelijk te maken werd deze uitgevoerd aan de hand van de stross-techniek. Deze methode bouwt de volledige structuur door te beginnen bovenaan en verder te werken naar onder. Het grootste voordeel hiervan is de veiligere stabilisatie van dit historische gebouw tijdens constructie.

Naast de parking telt dit gebouw nog vele andere uitdagingen voor onze stabiliteitsingenieurs, gaande van het creëren van een ingang voor de parking onder het bestaande gebouw aan de Sint Katelijnevest tot verschillende ingrepen nodig voor het beschermen van de historische gebouwdelen.

Project details

  • LocatieBorzestraat 31, 2000 Antwerpen
  • BouwheerHandelsbeurs NV
  • ArchitectELD
  • Start- en einddatum2016-2019
  • Oppervlakte30.500 m2 incl. parking
  • StatusOpgeleverd
Sleep

Hoe kunnen we jouw toekomst versterken?