Carglass - DC Bilzen Elektrificatie warmtevraag

Uitdaging

Carglass wil tegen 2030 de (directe) CO2-uitstoot naar nul terugbrengen. Een belangrijke stap hiertoe is het verwarmen van hun Europees distributiecentrum (EDC) zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. De site werd gebouwd in 2018 (de schil voldoet aan energiezuinige implementatie) en hoewel de kantoren al worden verwarmd met warmtepompen, wordt het opslagmagazijn verwarmd met gasluchtverhitters. Een uitfasering van deze manier van verwarmen met fossiele brandstoffen wordt vooropgesteld om de CO2 besparing te realiseren.  

Om ook de CO2-uitstoot in de servicecentra van Carglass te verminderen, onderzoekt Arcade de optie tot energiedelen. 

Oplossing

In de studie zijn verschillende warmtepompsystemen vergeleken op basis van investeringskosten en energieverbruik, met behulp van een dynamisch simulatiemodel van het gebouw. Het model is gekalibreerd op basis van het gemeten historische gasverbruik om zo representatieve resultaten te verkrijgen. Daarnaast is het model gebruikt om andere potentiële energiebesparende maatregelen te analyseren, o.a. flexibele setpuntreductie in functie van gebruikstijden en effectieve opwarmtijden van het gebouw. Na afronding van de haalbaarheidsstudie is er een studie speciale technieken opgestart, waarin het gekozen concept wordt uitgewerkt tot een dossier voor effectieve uitvoering.  

 

Voor het EDC wordt de PV-installatie uitgebreid, waardoor er lokaal een groot overschot aan zonneproductie zal ontstaan dat gedeeld kan worden met de servicecentra. Arcade heeft Carglass hierin begeleid door het potentieel van energiedelen te bepalen, de struikelblokken te analyseren en te adviseren over de volgende stappen. Aangezien de energiecontracten en contractuele afspraken met de verhuurder van essentieel belang zijn, zijn ook deze in detail geanalyseerd. 

 

Tot slot heeft Arcade ook geadviseerd in het flexibel opladen van hun wagenpark ten einde de lokaal opgewekt energie optimaal in te zetten.  

Project details

  • LocatieBilzen
  • BouwheerMontea Carglass 
  • Oppervlakte40.000 m²
  • StatusHaalbaarheidsstudie goedgekeurd; ontwerp afgerond

Hoe kunnen we jouw toekomst versterken?