Goodman - Energetische renovatie DC Willebroek

Uitdaging

In het kader van de energieproblematiek en de hoge energieprijzen, stelde Goodman zich de vraag op welke manieren ze de energie-efficiëntie van hun magazijn in Willebroek kunnen verhogen. Het magazijn is momenteel beperkt geïsoleerd, wordt verwarmd met luchtverhitters op gas en maakt geen gebruik van het grote dakoppervlak voor zonnepanelen. Het doel van deze studie was om de impact op het energiegebruik van bepaalde maatregelen te gaan kwantificeren en af te wegen tegen de investeringskosten. 

Oplossing

Arcade heeft verschillende energiebesparende maatregelen voorgesteld, gebaseerd op de Trias Energetica. Als eerste werd voorgesteld om extra isolatie aan te brengen aan de gevel en/of het dak om de warmtevraag te verminderen. Het effect van isolatie werd berekend met dynamische gebouwsimulaties.  Hierbij werd ook een inschatting gemaakt van de structurele verstevigingen die nodig zouden zijn. Vervolgens werd bestudeerd hoeveel energie en CO2 bespaard zou kunnen worden door de gasverhitters te vervangen door warmtepompen. Ten slotte werd onderzocht hoeveel zonnepanelen er geïnstalleerd zouden moeten worden om een deel van hun elektriciteitsvraag op een hernieuwbare manier op te vangen. 

Resultaat

De bevindingen en aanbevelingen werden in een rapport gepresenteerd aan Goodman. De berekeningen toonden aan dat het na-isoleren van de gevel en het dak op een manier waarbij er geen structurele verstevigingen noodzakelijk zijn, een investering is die zich binnen redelijke tijd terugverdient. Ook het installeren van warmtepompen bleek een interessante investering. Met deze inzichten kan Goodman gerichte stappen zetten om zijn energiedoelstellingen te bereiken.

Project details

  • LocatieWillebroek
  • BouwheerGoodman
  • Oppervlakte30.000 m²
  • StatusStudie afgerond

Hoe kunnen we jouw toekomst versterken?