Montea - DC Amazon Blue Gate Antwerpen

Op 28 september opende Amazon haar eerste Belgische vestiging in het Antwerp Urban Logistic Accomodation. Het project een logistiek centrum op een strategische locatie van waaruit het stadscentrum alsook de wijde omgeving van Antwerpen bediend wordt.

Het nieuwste delivery station van Amazon is op weg naar een ‘Excellent’-certificering door BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). Het duurzame gebouw bestaat uit een magazijn (5.764 m²), mezzanine (517 m²) en kantoorruimte (2.157 m²). Bovendien wordt een groot parkeergebouw gebouwd met 5 verdiepingen van elk 8.000 m². Het project werd ontwikkeld door Montea, sinds 2016 de exclusieve partner voor de ontwikkeling van de logistieke zone op Blue Gate Antwerp.

Energie-efficiëntie was een topprioriteit

Gezien Amazon’s ambitie om de eigen operatie tegen 2040 volledig CO2-neutraal te maken, was energie-efficiëntie een topprioriteit. De gevel van het Amazon gebouw is circulair geconcipieerd met demontabele elementen. De verwarming, ventilatie en koeling (HVAC) in het Amazon gebouw wordt door een digitaal gebouwenbeheersysteem (BMS) aangestuurd wat enerzijds resulteert in een comfortabele werkomgeving en anderzijds in een verlaging van het energieverbruik. Het gebouw is uitgerust met zonnepanelen en LED-verlichting. Het volledige project omvat een performant regenwaterafvoernetwerk om regenwater op te vangen en te hergebruiken. In het gebouw werd ook al rekening gehouden met de lopende transitie naar e-mobility.

In dit project was Arcade verantwoordelijk voor de studie stabiliteit, studie gebouwtechnieken en omgevingsaanleg. Bovendien leverde Arcade de nodige studies aan in het kader van de BREEAM bewijsvoering en coördineerde onze BIM coördinatoren te werf van A tot Z.

De toepassing van BIM en digitalisatie stond centraal in de uitvoerings-en beheersfase van het distributiecentrum. Door gebruik te maken van de gedetailleerde BIM modellen konden ontwerp- en uitvoeringsconflicten vermeden worden op de werf. Daarnaast werden de modellen verrijkt met de nodige informatie voor facility management, waar ze een centrale rol zullen blijven vervullen ter ondersteuning van de dagdagelijkse operatie. Arcade was verantwoordelijk voor de begeleiding van het BIM-traject van A tot Z, waaronder het definiëren en vastleggen van de nodige afspraken, de dagdagelijkse begeleiding en ondersteuning van het projectteam bij de toepassing van BIM, tot het begeleiden van de oplevering van adequate beheersmodellen. De gemaakte afspraken voor het project zijn gestandaardiseerd om ook voor de toekomstige ontwikkelingen van Montea te ondersteunen.”

Project details

  • LocatieBlue Gate Antwerpen
  • BouwheerBopro-Montea
  • ArchitectPOLO
  • Start- en einddatum2020 - 2022
  • Oppervlakte8438 m2
  • StatusOpgeleverd
Sleep

Hoe kunnen we jouw toekomst versterken?