AG Vespa - Technische Cluster Noord

Dit project omvat de constructie van een nieuw energieneutraal gebouw op de Havanasite in het noordelijke deel van Antwerpen, dat zal dienen als centrale locatie voor een groot deel van de operationele diensten van de stad. In opdracht van AG Vespa zal het team van Arcade samenwerken met Cordeel – Van Roey – BINST ARCHITECTS – AAVO architects om dit project te verwezenlijken. Als alles volgens plan verloopt, zullen de bouwwerkzaamheden in het voorjaar van 2025 beginnen en zal het gebouw gereed zijn in de zomer van 2027.

Het nieuwe CO2-neutrale gebouw zal zich bevinden tussen de park-and-ride en het recyclagepark, ten noorden van de Housmanskazerne. Met een oppervlakte van bijna 60.000 m² zal het gebouw een voertuigencentrum, parkeergelegenheid, binnen- en buitenopslagruimte, kantoren, kleedruimtes en andere ondersteunende faciliteiten omvatten. Het Technische Cluster Noord zal goed bereikbaar zijn via het openbaar vervoer en per fiets. Voor woon-werkverkeer kunnen medewerkers gebruik maken van de nabijgelegen park-and-ride Luchtbal.

Het ontwerp en de bouw van het logistieke centrum worden uitgevoerd volgens vooraf bepaalde specificaties, en het team zal ook verantwoordelijk zijn voor het onderhoud ervan. Duurzaamheid vormt het uitgangspunt van het project, waarbij gebruik wordt gemaakt van het GRO-instrument, ontwikkeld door het agentschap Facilitair Bedrijf van de Vlaamse Overheid. Door een breed scala aan duurzaamheidsaspecten en circulaire principes te integreren, streven ze naar een toekomstbestendig gebouw. De ambitie is om een 'uitstekende' score te behalen op de GRO duurzaamheidsmeter. Het gebouw zal fossielvrij en energieneutraal zijn, waarbij passieve maatregelen worden toegepast om de energiebehoefte aanzienlijk te beperken. Bovendien zal het gebouw worden aangesloten op het warmtenet.

Het team zal de komende weken het ontwerp verder uitwerken en de aanvraag voor de omgevingsvergunning voorbereiden. Als alles volgens plan verloopt, zullen de bouwwerkzaamheden in het voorjaar van 2025 van start gaan en zal het gebouw gereed zijn in de zomer van 2027.

Tekst en renders - Copyright BINST Architects

Project details

  • LocatieHavanastraat, Antwerpen
  • BouwheerAG Vespa
  • ArchitectBINST Architects, AAVO Architects
  • Start- en einddatum2024 - 2027
  • Oppervlakte60.000 m2
  • StatusOntwerp
Sleep

Hoe kunnen we jouw toekomst versterken?