Brussels Airport Company - Skyhall

Heropening als evenementhal

Begin februari 2020 opende de vernieuwde Skyhall op Brussels Airport als evenementenhal haar deuren. Dit modernistisch gebouw dateert van 1958 en werd opgetrokken als nieuwe transithal in het kader van de Wereldtentoonstelling door Maxime Brunfaut, Geo Bontinck en Joseph Moutschen. De skyhall beantwoorde niet meer aan de huidige normen en comforteisen van een luchthaven gebouw. Samen met Stramien werd het gebouw volledig daarom gerenoveerd met respect voor de oorspronkelijke uitstraling en structuur.

Een technisch hoogstandje

De bouw van de transithal was in de jaren ’50 een technische stunt: een ruimte van 100 meter lang, 55 meter breed en 18 meter hoog werd overspannen met een boogvormige dakstructuur, volledig in aluminium. De overspanning van 55 meter wordt per dragende spant slechts op één punt ondersteund door een A-vormige kolom, en kraagt aan één zijde wel 37 meter uit. Aan de andere zijde wordt de structuur in evenwicht gehouden door een stalen trekker. De gevels onder dit spectaculaire dak zijn integraal beglaasd om het zwevende karakter van het dak te beklemtonen.

Gezien de oorspronkelijke dakstructuur geen bijkomende lasten kon opnemen, was een structurele ingreep nodig om te voldoen aan de huidige normen (extra isolatie, extra ventilatie). De nieuwe uitkragende stalen vakwerkliggers werden langs de bovenzijde ingewerkt binnen de ruimte van het bestaande dak. De hoofddragers van de nieuwe dakstructuur werden tussen de bestaande uitkragende vakwerkliggers geplaatst, om zo de nieuwe dakopbouw te kunnen opvangen.

Deze nieuwe dakstructuur laat toe om het bestaande dak en plafond te kunnen behouden met een minimale visuele impact van de ingrepen. De bestaande A-vormige spantbenen worden verstevigd om de nieuwe dakstructuur te kunnen dragen.

Herstel van gevels in de originele toestand

Voor het herstel van de gevels werd de oorspronkelijke toestand zo sterk mogelijk benaderd. Het visueel vrijmaken van de dakstructuur stond hierbij centraal. Het iconische beeld van het “zwevende” dak werd in ere hersteld.

Het oorspronkelijke beeld van de gevel werd zo sterk mogelijk benaderd door de raamverdeling te herstellen naar het origineel. Nieuwe raamprofielen in aluminium werden speciaal voor dit project ontwikkeld met een ‘look’ die aansluit bij de oorspronkelijke vormgeving. Ook de achterliggende staalstructuur werd integraal behouden en discreet versterkt om de visuele impact van de nieuwe ingrepen minimaal te houden.

Project details

  • LocatieLeopoldlaan, Zaventem
  • BouwheerBrussels Airport Company
  • Start- en einddatum2015 - 2020
  • Oppervlakte6.100 m2
  • StatusOpgeleverd
Sleep

Hoe kunnen we jouw toekomst versterken?