Arcade - Implementatie slimme sturing elektrische voertuigen

In het kader van de elektrificatie van de bedrijfswagens en de bijkomende grote elektriciteitsvraag heeft Arcade besloten actie te ondernemen om de energiekosten van het kantoor te Kontich te minimaliseren en het laadproces van de wagens te optimaliseren. De beperkte aansluitingscapaciteit die het gelijktijdig opladen van meerdere voertuigen belemmert, vormt hierbij een extra uitdaging.

De eerste stap was het installeren van zonnepanelen om het maximale potentieel aan duurzame energie te benutten. Arcade heeft onderzoek gedaan naar het optimale vermogen van de PV-installatie en verantwoordelijk voor verdere projectopvolging. Echter werd de opwekking van de zonnepanelen niet maximaal benut doordat het gros van de laadvraag plaatsvindt tijdens de ochtend. Rond de middag, wanneer de zon volop aan het schijnen is, waren de meeste auto’s al volgeladen waardoor er heel wat energie in het net werd geïnjecteerd. Om dit te voorkomen moest er een slimme sturing in de laadpalen geïmplementeerd worden, die er tevens voor zorgt dat de maximale aansluitingscapaciteit niet wordt overschreden.

 Daarnaast is er ook een dynamische elektriciteitscontract van toepassing op de site waardoor de aanwezige flexibiliteit van de elektrische voertuigen kan benut worden door te laden op ogenblikken dat de energieprijzen tijdens de werkdag het laagst zijn. De keuze van een geschikte CPO (Charge Point Operator) speelde hierbij een belangrijke rol, omdat deze dit sturingsproces moet toelaten.

 Dankzij de geïmplementeerde sturing wordt de laadvraag verplaatst naar momenten waarop er meer zonne-energie beschikbaar is en de energieprijzen het laagst zijn. Om het potentieel van deze grote laadvraag verder te benutten, heeft Arcade besloten om over te stappen naar een dynamisch huurcontract. Hierdoor kunnen voertuigen maximaal worden opgeladen tijdens uren met lagere energieprijzen, waarbij steeds wordt gegarandeerd dat elke auto voldoende wordt geladen. De keuze voor de juiste CPO heeft Arcade de vrijheid gegeven om zelf deze sturingsprocessen te beheren en te optimaliseren zonder in te boeten aan opbrengsten.

Project details

Hoe kunnen we jouw toekomst versterken?