EPC voor een niet residentiële eenheid (EPC NR)

Nieuwe wetgeving sinds dit jaar

Sinds 1 januari van dit jaar dient elke niet-residentiële grote gebouweenheid met een bruikbare vloeroppervlakte (BVO) van minstens 1000 m² beschikken over een EPC NR.

De verplichting houdt in dat eigenaars/erfpachters/opstalhouders van de gebouweenheid en hun opdrachthouder, lasthebber of gevolmachtigde:

  • Een energiedeskundige type D dienen aan te stellen om het EPC NR op te maken
  • Jaarlijks verplicht zijn om de meterstand op te nemen (kan ook door energiedeskundige type D).

Gebouwgebruikers zoals huurders zijn ook verplicht om op vraag van de eigenaar de nodige energiegebruiksgegevens aan te leveren.Het EPC NR blijft 5 jaar geldig. Er dient dus elke 5 jaar een nieuw EPC NR opgesteld te worden.

Niet-residentiële grote gebouweenheid

Een gebouweenheid is de kleinste eenheid binnen een gebouw die zelfstandig kan functioneren en een eigen afsluitbare toegang heeft vanaf de openbare weg, een erf of een gedeelde circulatieruimte.

Een grote gebouweenheid heeft een BVO groter dan 500m². De BVO of bruikbare vloeroppervlakte (ook de bruto-vloeroppervlakte genoemd) is de som van de bruto-vloeroppervlakten van alle vloerniveaus (= vloerverdiepingen) binnen het beschermde volume.

Een niet-residentiële gebouweenheid is een gebouweenheid die als hoofdbestemming ‘niet-residentieel’ hebben. Dit wil zeggen alle gebouwen behalve:

  • Woongebouwen
  • Landbouwgebouwen
  • Industriegebouwen: hier geldt dat minstens 70% van de BVO de bestemming ‘industrie’ heeft.
    • Bv. Een magazijn van 10 000m² met 7000m² bestemd voor industrie en 3000m² aan kantoren, geldt als industriegebouw en valt dus niet onder de EPC NR-verplichting. Een magazijn van 1000m² met 600m² bestemd voor industrie en 400m² kantoren valt wél onder de verplichting.

Inhoud van het EPC NR

Het EPC NR geeft de energiezuinigheid weer van een niet-residentiële gebouweenheid en toont hoeveel inspanningen nog nodig zijn om te renoveren tot een koolstofneutrale gebouweenheid. Het EPC NR bevat een energielabel, een indicatieve energiescore en aanbevelingen.

Energielabel

Het energielabel staat voor de verhouding van de lokaal opgewekte hernieuwbare energie en restwarmtegebruik tot het totale lokale energieverbruik. Het energielabel loopt van van A tot G. Wanneer de nodige meetgegevens niet beschikbaar zijn, krijgt het EPC NR label X.

Energiescore

De energiescore geeft een objectieve indicatie van de energieprestatie van:

  • de gebouweenheid
  • de verwarming
  • de koeling
  • het sanitair warm water
  • de verlichting
  • de bevochtiging
  • de ventilatie

Deze energiescore is dus later informatief en werkt sensibiliserend. Ze vormt echter geen basis voor bepaalde verplichtingen, noch toont ze het werkelijk verbruik.

Aanbevelingen

Tot slot geeft het EPC NR ook aanbevelingen om de gebouweenheid nog energiezuiniger te maken. Ook deze aanbevelingen vormen geen verplichting. Detailinformatie die in het rood is aangeduid, wijzen op zaken die niet voldoen aan de renovatieverplichting en moeten wél aangepakt worden.

Bijzondere situaties

In onderstaande gevallen geldt de EPC NR-verplichting niet:

  • Tijdelijke constructies die minder dan 2 jaar in gebruik zijn
  • Gebouweenheden die in hun geheel gesloopt worden, mits er een omgevingsvergunning voor deze sloop is
  • Nieuwbouw: hier kan het EPC bouw gebruikt worden.
    Na 5 jaar is er echter wel een EPC NR nodig! Het EPC bouw voldoet trouwens niet automatisch aan het minimale label voor EPC NR aangezien hiervoor gebruiks-gegevens nodig zijn. Een EPC NR  zonder meetgegevens zal label X krijgen.

Wat wij voor u kunnen betekenen

Moet uw gebouw voldoen aan de EPC NR-verplichting en bent u op zoek naar een energiedeskundige type D? Of weet u niet zeker of u aan de verplichting moet voldoen?


Bij Arcade kijken we samen wat er nodig is. We beschikken over een energiedeskundige type D en ondersteunen u in het voldoen aan deze EPC NR verplichting.

Over dit artikel

Hoe kunnen we jouw toekomst versterken?